S PŘÍPRAVOU JSEM SPÍŠ NESPOKOJENÝ, PŘESTO VĚŘÍM, ŽE PŮJDEME NAHORU, ŘÍKÁ TRENÉR CHOLUPIC

03.03.2010 13:26

Jako nováček přeboru měly Cholupice rozhodně větší ambice, ale realita je jiná. Tým je před jarními odvetami až třetí od konce a nemine ho boj o záchranu. Právě tomu se klub chtěl vyhnout. „Jsem realista, musíme to brát tak, že hrajeme o záchranu. Věřím ale, že půjdeme nahoru, moudřejší však budeme tak v polovině jara,“ říká trenér Roman Truneček.

 
 

Jak probíhá vaše příprava na jaro? Jsou nějaké novinky?

Upřímně to není nic závratného. Ani nic moc nového u nás není. Tým v podstatě zůstal stejný. Jen Polák byl na testech ve Vyšehradě, uvidíme, jestli zůstane. A Šmejkal by měl hrát v Nuslích.

 

Získali jste nějaké hráče místo nich?

Ještě to není zcela dořešené, ale náhradu bychom mít měli. Měl by u nás hrát Luboš Vondra, což je velmi zkušený hráč, který v Cholupicích už dřív působil. Jeho zkušenosti se nám na jaře určitě budou velice hodit. Pak tady je ještě jeden mladý a velmi šikovný kluk z Motorletu. Tam by to taky mělo dopadnout dobře.

 

Ve vašem posledním zápase s Juniorem je mezi střelci zapsaný Roman Janoušek, tedy exligista, který už před lety v Cholupicích řádil a teď hraje divizi v Jirnech. Toho lákáte taky?

Ne, to byla chyba. Gól dal Filip Janoušek. Romana bych samozřejmě hned bral, ale ten bude hodně platný v Jirnech, je to výborný hráč. I díky němu vedou divizi.

 

Pojďme k Cholupicím: co vás v zimě potěšilo?

Moc toho nebylo, spíš jsem nespokojený.

 

S čím?

S docházkou hráčů na tréninky. Vím, že je to dneska v tomhle směru složité ve všech klubech, ale u nás jsem očekával zlepšení. Bohužel jsme amatéři, kluci tady hrají prakticky zadarmo, spousta jich dělá u soukromníků, jednou přijdou, jednou ne. To vám samozřejmě komplikuje přípravu.

 

Kolikrát týdně v zimě trénujete?

Čtyřikrát. Vlastně se mi kluci na tréninku střídají, jednou přijde jedna parta, pak zase druhá. Ale dohromady ne. Já bych si to přestavoval úplně jinak, aby byli kluci mnohem víc připravení. Vycházel jsem z minulých roků, kdy se nám zimní příprava podařila a na jaře jsme se vždycky zvedli. Fungovalo to tak tři roky, nechtěl jsem nic měnit. Těch osm, co chodili poctivě, budou připravení výborně, ale jsou tam i hráči, kteří dorazili maximálně dvakrát nebo třikrát v týdnu. Ten rozdíl, když někdo přijde na 50 procent tréninků, a někdo na všechny, je znát.

 

Jak se tohle všechno podepsalo na výsledcích?

V tomhle směru je spokojenost tak napůl. Když jsme byli v hrubé fázi přípravy, moc jsem výsledkům nevěnoval váhu. Pro kluky, co poctivě makali, byl zápas o víkendu takovou odměnou, aby to nebylo jenom běhání bez míče. V poslední době už ale výsledky sledujeme víc, hrajeme v Uhříněvsi skupinu o sedmé až dvanácté místo a řekli jsme si, že už bychom do mistráků neměli prohrát, protože tam nastupujeme proti papírově slabším soupeřům. Hlavně potřebujeme stabilizovat sestavu. Na podzim jsme nehráli dvakrát po sobě ve stejném složení, pokaždé bylo šest hráčů jinak. Mohla za to zranění i naše nedisciplinovanost. I na to jsme se zaměřili, aby se hráči vyvarovali zbytečných karet. V I. A třídě nebyli na počítání karet zvyklí, ale v přeboru je to jiné. Za podzim jsme nasbírali 37 žlutých karet a 4 červené.

 

To je dost.

To je, jsme nejtrestanější tým soutěže. To se musí změnit! Kdyby to bylo za fauly, které vyplynou ze hry, snahy, beru. Ale je tam dost karet i za řeči. S hráči jsem už o tom mluvil. Takhle to dál nejde. Věřím ale, že se všechno zlepší a půjdeme nahoru. Na podzim jsme měli hodně zraněných. I proto jsme se v zimě výrazně věnovali kondici, všichni ji musí nabrat zpátky.

 

Přiznám se, že jsem od vás čekal větší seznam posil.

Bohužel víme, jaká je ekonomická situace, to je náš limit. Když se pak bavím s vytipovanými hráči, vlastně jim nemám tolik co nabídnout. Hraje se tady za jídlo po zápase a je to taky trochu z ruky. Je tady sice dobrá parta, ale na to slyší málo hráčů. Výhodou ovšem je, že do Cholupic chodí dost diváků, jezdí se k nám dívat různí trenéři a je možné se odsud dostat výš, třeba jako Polák. Jsem ale opravdu moc rád, že se vrátil Luboš Vondra. Chodí poctivě, jde příkladem. Jeho zkušenosti budou hodně platné. Zkoušíme ho uprostřed zálohy, ale máme i další dvě varianty rozestavení. Chceme být na jaro připravení po všech stránkách.

 

Jaké máte vůbec plány před jarní částí?

Před sezonou jsem chtěl mít v polovině soutěže 22 bodů, máme jich o osm méně. To není úplně ideální startovní pozice. Rozhodně ale chceme výš, mohli bychom se dostat někam kolem desátého místa. Hráčský potencionál tady na to určitě je. V minulém zápase s Juniorem už to od nás bylo lepší, únava ustupuje, kluci si víc rozumí s míčem a je to vidět. V neděli nás čeká generálka s Královicemi, které by nás měly prověřit.

 

Nejste z vývoje v tabulce trochu nervózní? V případě, že sestoupí nějaký pražský tým z divize, půjdou z přeboru dolů dva týmy. Pak by vás teď od sestupové pozice dělilo jen skóre.

Nebude to nic lehkého, to je jasné. Ani Krč bych úplně neodepisoval. Nějaké body určitě udělá. Asi na jaře nevyhraje všechny zápasy, ale zvedne se. A musí se samozřejmě počítat i s tím, že může z přeboru padat víc než jeden tým. Jsme si toho vědomí, budeme se prát o každý bod. Musíme hlavně začít bodovat venku, v tomhle směru máme ještě rezervy. Začít chceme hned v prvním zápase na Vyšehradě. Tenhle první půlrok byl pro některé kluky na rozkoukání, předtím ještě přebor nehráli. Prohráli jsme šest zápasů o jeden gól, kdy rozhodly individuální chyby. Byla v tom i trochu smůla, ale musíme se zlepšit, to je jasné.